A zafír nyomában

A világ legismertebb kék színű ékköve porítva valaha Kleopátra, a Királyok Királynője kedvenc szemsminkjének számított. Az ókori Egyiptomban szerencsét hozó amuletteket vagy skarabeuszokat faragtak belőle, Mezopotámia és Babilónia területén pecsételőket és ékszereket készítettek e kőből. A Taj Mahal megépítésekor dekorációnak használták e jeles követ, mint a mérhetetlen gazdagság szimbólumát. A Gilgames eposzban, amely a világ történelmének egyik legrégebbi írásos története, lapis lazuli néven tesznek említést a kék színű kőről. Lapis-ból készült ékszereket a régészek Egyiptom predinasztikus (Naqada III) periódusának korából is találtak. Az ókori Mezopotámiából számos, lapist tartalmazó műtárgy maradt az utókorra, amelyekhez a köveket általában a Közel-Keletről, Afganisztánból importálták.

zafír

 

Ez a titokzatos ékkő nem más, mint a Lapis lazuli (vagy lapis), egy viszonylag ritka féldrágakő. Az ókorban kapta a lapis lazuli a zafír nevet, melyet a mai napig használunk a kék corundum kristály származékaira.

 

 

 

 

aaa0415 gyűrűzafír

 

Egy kis etimológia: A Lapis latinul követ jelent, míg a lazuli az ólatin lazulum birtokos formája, mely az arab لازوردlāzaward, illetve a perzsa لاژورد lāžaward szóból származik, és mely a drágakő kinyerésének a helyére utal. Magyarul a lapis lazuli kifejezés szó szerint ezt jelenti “Lāzhward köve”. A drágakő egyik elnevezése tehát a lelőhelyére utal, de ismeretes azúrként is, ami pedig a gyönyörű, kék színével áll kapcsolatban.

A francia azur, az olasz azzurro, a lengyel lazur, a román azur és azuriu, a portugál és spanyol azul, valamint a magyar azúr mind rokon szavak. (forrás: Wikipedia)

 

 

Zafír köves medál gyémántokkal, 14 karátos fehér arany foglalatban és 14 karátos fehérarany gyűrű zafrokkal és gyémántokkal: Haes Jewellery

 

 

Girl_with_a_Pearl_Earring_JOhannes Vermeer_ lapis.lazuli

Leány gyöngy fülbevalóval. A művész, Jan Vermeer van Delft a felbecsülhetetlen értékű lapis lazuli őrleményét használta a turbán kék színének megfestéséhez.

Tudta? Az azúr szó jelentései a következők lehetnek:

1. a felhőtlen, kék ég színe.

2. a heraldikus (a címerművészetben használt) kék szín.

3. a Földközi-tenger színe.

4. az értékes féldrágakő.

 

DG summer fashion 2013 jessica-chastain-sapphire dress Ellie Saab 2013De az azúr lehet még sok minden más is: újabban ez a szín uralja a legújabb divat- és ékszertrendeket is. A zafír térhódítása kézzelfoghatóan is érzékelhető  a D&G (balra)  vagy az Ellie Saab (jobbra) 2013-as kifutóin. Középen: az elbűvölő Jessica Chastain zafírkék Roland Mouret ruhában.

 

 

 

 

 

 

 

Bentley_Azure_carAzure T Bentley. Mindent lehet fokozni: a “T” modell a Bentley Azure még magasabb minőségű, prémium kategóriás kivitele. Külső megjelenését a márka korábbi modellje, a Bentley Mark VI inspirálta.

 

 

 

 

 

 

basel-2009-rolex-submariner-116613lb-97203-gold-steel-blue-dial1 Tag-Heuer-Monaco-Calibre-12-watchA “kék trend” az óravilágba is beszivárgott. Két prémium kategóriás időmérő növekvő népszerűsége is ezt bizonyítja:  az arany-acél kivitelű Rolex Submariner kék számlapos modellje illetve a Tag Heuer Monaco AKA Steeve McQueen. Mindkettő megvásárolható a Haes Jewellery-nél.